ACHTER ELKE POORT ZIT EEN EIGEN VERHAAL

Cultureel erfgoed

Bladeren in oude familiealbums, vind je dat ook zo leuk? Foto’s kijken van vroeger, luisteren naar verhalen. En dan bij het opruimen van de zolder vind je een doosje met snuisterijen van je oma. Na het overlijden is het ooit aan je toevertrouwd. Schouderophalend is het toen in vergetelheid geraakt. Maar nu zoveel jaren later, zijn die oude spulletjes in betekenis alleen maar toegenomen. Wat is het toch heerlijk om in je verleden te rond te snuffelen. Verhalen te lezen, anekdotes te horen, herinneringen op te halen. Je eigen geschiedenis. Iedereen smult ervan.

Toch veert niet iedereen op van zijn stoel bij het woord cultureel erfgoed. Op school beperkte de geschiedenisles zich meestal tot saaie jaartallen en gortdroge feiten. Opgesomd door een leraar die vergeten was hoe het is om verhalen te vertellen. Want dát is geschiedenis. Een aaneenschakeling van verhalen. Over spannende gebeurtenissen die je meevoeren naar vroeger. Alsof je er zelf bij was. Het verleden stoffig? Welnee. Geschiedenis is geen saaie wiskunde, het is een schat aan foto’s, vertellingen, voorwerpen en gebouwen die onze huidige tijd verklaren. Met als belangrijkste hoofdrolspelers de mensen. Hoe dichterbij dat komt, hoe meer tastbaar je eigen verleden wordt. De familiealbums of de dozen op zolder, maar óók de geschiedenis van je dorp, van je eigen omgeving, je thuis. Ze zijn onlosmakelijk verbonden met het heden, met begrijpen wat je nu bent, wat nu is.

Iedereen heeft geschiedenis, iedereen maakt geschiedenis, overals is geschiedenis te vinden. Ook, of misschien wel vooral in Groot Haasdal. De straat is een aaneenrijging van prachtige monumentale boerenhoeves, vaak met een schitterende binnenplaats. Groot Haasdal ademt geschiedenis met achter elke poort een eigen verhaal. Wij vertellen ze graag.

CULTUREEL ERFGOED – DE ROMEINEN IN HAASDAL

Hazeler Paorte lezingen door Jacquo Silvertant

Historicus Jacquo Silvertant heeft eind 2019 twee Hazeler Paorte lezingen verzorgd. Tijdens de eerste lezing ging hij in op de term “cultureel erfgoed”. Uitgebreid werd uiteengezet wat deze term inhield. Vaak aan de hand van voorbeelden gevonden in het fotoarchief van Haasdal of gewoon nu nog zichtbaar, als je weet waar je moet kijken!

In de vervolg lezing kwamen de Romeinen aanbod. Hoe kwamen zij in Limburg terecht? Wat deden ze hier? Wat gebeurde na de val van het West Romeinse Rijk? Al deze vragen werden omvangrijk en duidelijk door Jacquo behandeld. Ook kwamen de diverse archeologische vondsten in en rondom Haasdal aan de orde. Bijzonder interessante lezing, waarvoor dank, Jacquo.

In totaal hebben we tijdens de twee lezingen zo’n tweehonderd toehoorders mogen begroeten in het gemeenschapshuis.

Hazeler Paorte lezing Jacquo Silvertant Cutureel erfgoed romeinen in Haasdal Schimmert

HAZELER PAORTE LEZING DOOR INGRID HENSSEN

Lezing over Charles Eyck

!!! IN VERBAND MET DE MAATREGELEN OMTRENT HET CORONAVIRUS WORDT DE LEZING VERPLAATS NAAR EEN NOG NADER TE BEPALEN DATUM !!!

Hazeler Paorte lezing Charles Eyck 20 mei 1953

Binnenkort bent u welkom voor een kunstlezing over het leven en werken van Charles Eyck.

Eyck won de prestigieuze kunstpenning: “prix de Rome” en kreeg in de jaren ’30 grote faam vanwege de vele werken in kerken die hij op zijn eigen stenografisch-snelle manier schilderde. Hij woonde van 1938 tot 1983 aan de rand van ons dorp in Ravensbosch.

Bij bakker Vroemen ruilde hij portretjes voor brood, bij de familie Stassen van de Bockenhof haalde hij in de oorlog eieren voor de onderduikers, bij timmerfabriek Soons liet hij de houten lijstjes rondom de tegeltjes maken en bij drukkerij Jacobs stond hij met zijn inktrolletje naast de pers om zelf de kerstkaarten af te werken. Een man van ons dorp dus, wiens kleurrijke werk nu nog in vele huizen pronkt.

Kunstliefhebster Ingrid Henssen-van Hees geeft u een impressie van het leven van deze harde werker en zijn kleurrijk romantisch-expressionistische oeuvre. De lezing omvat veel interessant beeldmateriaal en laat u op een boeiende wijze kennis maken met deze bijzondere kunstenaar.

De lezing zal gratis zijn en zal plaats vinden in het Gemeenschapshuis.